Recepten

Lekker én gezond

IMG_9965.jpeg

Chocolade ontbijt

Dit heerlijke ontbijt is niet alleen super lekker maar ook heel gezond. Geen gluten en lactose wat fijn is voor je darmen. Boordevol gezonde vetten (omega 9 van de avocado), vezels, mineralen en vitamines uit de noten en fruit (zink, selenium, koper, vitamine e, k, d, foliumzuur etc.

Ingrediënten (voor 2 kleine bowls of 1 grote bowl) 
- 1 rijpe avocado
- halve banaan
- 1 el cacaopoeder
- 150-200 ml plantaardige melk (cashew, haver oid)
- 2 medjool dadels 

Voor de topping
- fruit (banaan en/of kiwi, aardbei, bosbessen, frambozen of bramen)
- gehakte nootjes (paranoten, hazelnoot, pecan en macadamia zijn heerlijk bij chocola)
- kokosrasp

Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor de smoothiebowl in een blender totdat een romige substantie ontstaat. Versieren met topping! 

 

Warme groenten lunch

Met deze lunch ben je al een heel eind op weg om aan je 500-700 gram groenten op een dag te komen. En omdat je het kort roerbakt (max 5 minuten), blijven veel vitaminen en mineralen bewaart in je groente. Afwisselen met de groente kan prima, eet dan ook zoveel mogelijk seizoensgroenten. Spruitjes zijn bijvoorbeeld ook heel lekker erdoor (klein gesneden).  

Ingrediënten (voor 1 persoon)

- 3 broccoli roosjes klein gesneden

- kwart witte kool, in reepjes gesneden

- kwart courgette, in kleine stukjes gesneden

- 1 uit in ringen gesneden

- 1 cm verse kurkuma en 1 cm verse gember, geraspt

- snufje Keltisch zeezout, peper en sojasaus naar smaak

- eetlepel kokosolie

- zwarte en witte sesamzaadjes

Bereidingswijze

Begin met het verhitten van de kokosolie in een wokpan. Fruit de ui zacht en doe er dan de rest van de groente bij samen met de kurkuma, gember. Roerbak zo'n 3-5 minuten totdat de groente zacht zijn, maar niet te gaar. Doe er naar eigen smaak peper, zout en sojasaus bij. Schep het op het bord en strooi er rijkelijk de sesamzaadjes overheen. Eerst in een vijzel even crushen, dan worden alle voedingstoffen uit de sesamzaadjes (magnesium, calcium, kalium en fosfor) goed opgenomen. Eet er dan nog wat boekweitcrackers bij, gegarandeerd géén afterlunchdip​!

IMG_6484.jpeg

Rode pesto vegan

Succes gegarandeerd bij de kinderen! Heel erg voedzaam en zo krijgen je kinderen ook nog wat nootjes binnen. Vergeet niet de paranoten voor extra selenium en zink als boost voor je immuunsysteem! 

Ingrediënten voor de pesto (voor 4 personen)

- 20 stuks semi gedroogde tomaatjes (uit een potje)

- 4 teentjes knoflook, in plakjes 3 minuten in olijfolie bakken

- 100 gram pijnboompitjes, geroosterd in de pan

- 8 paranoten en 10 cashewnoten

- flinke hand edelgistvlokken (als vervanger van de parmezaanse kaas)

- zout, peper en citroensap naar smaak

- flinke scheut extra vierge olijfolie (zoveel als nodig totdat de pesto smeuïg is)

Overige ingrediënten

- 400-500 gram pasta (boekweitpasta is een heel fijn alternatief voor tarwe/gluten vrij)

- 400 gram cherrytomaatjes, gehalveerd

- 1 kleine ui, in stukjes gesneden

- basilicum

 

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en maal fijn met nog wat stukjes erin. Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak. Fruit in wat olijfolie de uit aan en als het begint te geuren doe je er de tomaatjes bij. Paar minuten laten bakken totdat de tomaatjes zacht zijn. Zodra de pasta klaar is meng je de pesto en tomaatjes erdoorheen, garneer het met de basilicum en eventueel nog wat extra vierge olijfolie.