Suiker, het nieuwe roken?

Suiker is een ware sluipmoordenaar voor je lichaam en jouw energie! Je wordt er moe van, je gaat meer eten, meer vet opslaan en het ontregelt de natuurlijke processen in je lijf! Lees hieronder hoe….


Vicieuze cirkel

Door het eten van voeding met veel toegevoegde suikers (zonder vezels zoals bv. koek en snoep.) krijg je een snelle verhoging van je bloedsuiker- en insulinespiegels. Hier krijg je energie van. Maar al vrij snel na deze energie, volgt een snelle daling van je bloedsuikerspiegel, de zogenaamde ‘bloedsuikerdip’. Meestal gaat dit gepaard met een wat depressief gevoel. Je voelt je moe en depri waardoor je weer verlangt naar die korte ’sugar-rush’. En dus ga je weer eten. Hoppa, daar heb je de vicieuze cirkel te pakken.


Insulineresistentie

Naarmate je (meer) suiker en koolhydraten eet, wordt de drang naar eetmomenten groter. Vaak eten kan ervoor zorgen dat je insulineresistent wordt. Elke keer dat je eet (suiker/ koolhydraten) is er insuline nodig om de glucose uit suiker en koolhydraten in je cellen op te nemen zodat je cellen dit kunnen omzetten in energie. Echter door te vaak eten, worden je insulinereceptoren ongevoeliger en dus kunnen je cellen geen glucose opnemen en dus ook geen energie maken en voel je je moe. Je lichaam gaat deze glucose opslaan in vet.


Geen verzadiging

Let ook heel erg op met gezoete dranken, zoals frisdrank maar ook vruchtensap (ook al is dit helemaal natuurlijk geperst). Deze zoete dranken zitten boordevol met fructose. Wanneer je veel fructose binnen krijgt kan dit resistentie veroorzaken van je leptine. Leptine is een hormoon dat de honger reguleert in je lichaam en een signaal naar je hersenen stuurt om aan te geven dat je moet stoppen met eten omdat je geen ‘honger’ meer hebt (1).


Suiker rooft vitamines

Je lichaam gebruikt veel vitaminen en mineralen om je voedsel om te zetten in energie, hormonen te maken of om te zetten in andere stoffen. Dit is niet erg omdat je deze vitamines en mineralen met je voedsel tegelijkertijd ook binnen krijgt. Geraffineerde suiker zit echter helemaal geen vitamines of mineralen in. Daarom wordt ook wel gezegd: suiker ‘rooft’ je vitamines. Dit kan mede de oorzaak zijn dat je ’s avonds uitgeteld op de bank ligt als je overdag veel suiker hebt gegeten.


Overige effecten van suikerconsumptie

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van suiker in je lichaam. Ik licht er hieronder een paar uit.

  • Acné

Een onderzoek onder 2300 tieners toonde aan dat het risico om acne te ontwikkelen onder degenen die vaak toegevoegde suikers aten 30% hoger was (2).

  • Kanker

Een onderzoek onder meer dan 430.000 mensen wees uit dat inname van toegevoegde suiker positief samenhing met een verhoogd risico op slokdarm-, dunnedarm- en borstvlieskanker (mesothelioom) (3).

  • Depressie

Een ander onderzoek onder meer dan 69.000 vrouwen toonde aan dat degenen met de hoogste inname van toegevoegde suikers een significant groter risico op depressie hadden, vergeleken met degenen met de laagste inname (4).

  • Rimpels

Een onderzoek wees uit dat vrouwen die meer koolhydraten consumeerden, waaronder toegevoegde suikers, een meer gerimpeld uiterlijk hadden dan vrouwen die een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet volgden (5).

Tips voor gezonde werking van je lichaam

  • Verlaag je aantal eetmomenten op een dag, max 3 á 4 eetmomenten.

  • Combineer het eten van suiker/koolhydraten altijd met vezels. Fruit is dus een mooie combinatie van natuurlijke suikers en vezels. Eet dus liefst altijd de hele vrucht.

  • Combineer het eten van koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten, dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en geeft een langer verzadigd gevoel. Je kunt denken aan een sinaasappel met een paar paranoten. Of een dadel gevuld met notenpasta.

  • Drink water, (kruiden)thee, zwarte koffie(eventueel met stevia) of kombucha. Vermijd vruchtensappen en andere gezoete dranken.

  • Vervang koek en snoep door gezonde (zoete) snacks. Denk hierbij aan pure chocolade (> 75% cacao), fruit, gedroogde mango, dadels, vijgen, nootjes, een ei, glutenvrije crackers (kikkererwten-, boekweit-, kastanje-, linzen-) met notenpasta/kaas of groenten met een humusdip.

Ga jij het doen? Een weekje (desnoods een paar dagen) helemaal geen toegevoegde suikers te eten. En ervaar eens hoe je je voelt, overdag maar ook ’s avonds.

  1. Vasselli JR, Scarpace PJ, Harris RB, Banks WA. Dietary components in the development of leptin resistance. Adv Nutr. 2013 Mar 1;4(2):164-75. doi: 10.3945/an.112.003152. PMID: 23493533; PMCID: PMC3649097.

  2. Aksu AE, Metintas S, Saracoglu ZN, Gurel G, Sabuncu I, Arikan I, Kalyoncu C. Acne: prevalence and relationship with dietary habits in Eskisehir, Turkey. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012 Dec;26(12):1503-9. doi: 10.1111/j.1468-3083.2011.04329.x. Epub 2011 Nov 10. PMID: 22070422.

  3. Taveska N, Jiao L, Cross AJ, et al. Sugars in diet and risk of cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study. Int J Cancer. 2012;130(1):159-169. doing: 10.1002/ijc.25990

  4. Gangwisch JE, Hale L, Garcia L, Malaspina D, Opler MG, Payne ME, Rossom RC, Lane D. High glycemic index diet as a risk factor for depression: analyses from the Women's Health Initiative. Am J Clin Nutr. 2015 Aug;102(2):454-63. doi: 10.3945/ajcn.114.103846. Epub 2015 Jun 24. PMID: 26109579; PMCID: PMC4515860.

  5. Cosgrove MC, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE. Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women. Am J Clin Nutr. 2007 Oct;86(4):1225-31. doi: 10.1093/ajcn/86.4.1225. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2008 Aug;88(2):480. PMID: 17921406.





69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven